Ευπαλίνειο Όρυγμα: το όγδοο θαύμα της αρχαιότητας στη Σάμο!

Ευπαλίνειο Όρυγμα 

Αν αυτό το καλοκαίρι έχει αποφασίσει να ταξιδέψεις στη Σάμο, ή «Σάμη» κατά την αρχαιότητα, που σημαίνει «Υψηλή», λόγω του επιβλητικού της τοπίου με τις πολλές δεσπόζουσες κορυφές, θα έχεις την τύχη να επισκεφτείς το Ευπαλίνειο Όρυγμα, που επάξια έχει χαρακτηριστεί ως το όγδοο θαύμα της αρχαιότητας.

Τον Ιούνιο του 2015 η Διεθνής Ένωση Σηράγγων (ITA – AITES) ανακήρυξε το Ευπαλίνειο Όρυγμα της Σάμου ως «Παγκόσμιο Σηραγγολογικό Τοπόσημο» (International Tunneling Landmark).

Το 2017, ύστερα από την ολοκλήρωση του 3 έτους προγράμματος αποκατάστασης και συντήρησης, οι επισκέπτες θα μπορούν και πάλι να το επισκεφτούν και για πρώτη φορά να ακολουθήσουν τη διαμπερή διαδρομή των 1.036 μέτρων της σήραγγας.

Ευπαλίνειο όρυγμα – Που Βρίσκεται & Πως Κατασκευάστηκε

Το Ευπαλίνειο όρυγμα βρίσκεται κοντά στο Πυθαγόρειο, και κατασκευάστηκε κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. για να χρησιμοποιηθεί σαν υδραγωγείο. Το όρυγμα ανοίχθηκε ταυτόχρονα και από τις δυο πλευρές του βουνού και ήταν αμφίστομον, όπως το χαρακτήρισε ο Ηρόδοτος. Οι δυο σήραγγες συναντήθηκαν περίπου στο μέσον με αξιοθαύμαστη ακρίβεια, κάτι που το κάνει να μοιάζει με θαύμα της αρχαίας μηχανολογίας, δεδομένου τα τεχνολογικά μέσα της εποχής.

Ο σκοπός του ορύγματος ήταν η μεταφορά του πόσιμου νερό από την πηγή πίσω από το βουνό προς στην πρωτεύουσα της Σάμου, το σημερινό Πυθαγόρειο, με τρόπο μη ανιχνεύσιμος από επιδρομείς, για να εξασφαλίσει η πόλη το πολύτιμο πόρο της. Γι’ αυτό ο Πολυκράτης ανέθεσε στον Ευπαλίνο να φέρει μέσα στον οικισμό το νερό της πλούσιας πηγής των Αγιάδων, από το όρος Άμπελος. Το εγχείρημα έμοιαζε αδύνατο, μια και ανάμεσα στην πηγή και την πόλη παρεμβάλλεται το βουνό. Κι όμως με απλά όργανα μέτρησης αλλά πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς, ο Ευπαλίνος αποφάσισε την ταυτόχρονη διάνοιξη μιας σήραγγας.

Ευπαλίνειο όρυγμα – Η Μοναδικότητά Του!

Δυο παράλληλες σήραγγες, συνθέτουν τον αγωγό, και εξασφαλίζουν φυσική ροή του νερού μέσα από την στοά, καθώς κατά το χρόνο σχεδιασμού και υλοποίησης του έργου η πηγή βρισκόταν σε υψηλότερο ύψος από το επίπεδο της στοάς, αλλά μετά την κατασκευή της κύριας στοάς, η πηγή άρχισε να αναβλύζει χαμηλότερα. Για το λόγο αυτό έγινε αναγκαία η διάνοιξη μιας βοηθητικής, μικρότερης σήραγγας, σε χαμηλότερο επίπεδο. Η μικρότερη σήραγγα διανοίχτηκε μέσα από την κύρια στοά, με τη βοήθεια κάθετων ορυγμάτων.

Η επίσκεψη στο Ευπαλίνειο Όρυγμα είναι μια μοναδική εμπειρία, που κάνει τον επισκέπτη να νιώσει σε κάθε βήμα της κατασκευής του την ευφυΐα των ανθρώπων που το έκαναν πραγματικότητα.

Το προσωπικό μας σε όλους τους σταθμούς της Aramis Rent a Car θα χαρεί να σας δώσει οδηγίες για το πώς θα φτάσετε σε αυτόν αλλά και σε άλλους «θησαυρούς» του μοναδικού νησιού της Σάμου.

Μπορείτε να δείτε άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες ή να ανακαλύψτε περισσότερα για την ποικιλία του στόλου μας.

 

Related Posts