Σάμος: Το Πανηγύρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Σάμος: το νησί της φιλοξενίας

Το ταξίδι αποτελεί μια εθιστική εμπειρία γιατί απλά γίνεσαι ένα με τον τόπο που επισκέπτεσαι. Και όταν το ταξίδι αυτό γίνεται  στα υπέροχα Ελληνικά νησιά, που είναι πλημμυρισμένα με τα αρώματα της γης και της θάλασσας, που κάθε σοκάκι τους  κρύβει ένα θρύλο στα βάθη της ιστορίας, που οι κατοικεί τους σου δείχνουν τη φιλοξενία τους με ένα βλέμμα ζεστό και ένα πλατύ χαμόγελο και στη συνέχεια σε φιλεύουν με τα πιο μυρωδάτα προϊόντα που βγάζει η γη τους, τότε αποκτάς μια εμπειρία ζωής που φιλάς για πάντα στη καρδιά σου. Η Σάμος είναι λοιπόν μοναδική!

Έτσι και η Σάμος ανοίγει την αγκαλιά της σε όλους τους επισκέπτες της και τους καλεί να γίνουν κομμάτι της στα τοπικά πανηγύρια που η γιορτή, η χαρά το τραγούδι μιλάει στη ψυχή όλων, και ο ταξιδιώτης νιώθει σαν το σπίτι του.

Ο Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Ανάμεσα στα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής και στο κάστρο Λογοθέτη ξεπροβάλλει ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Σάμου. Δείγμα ευγνωμοσύνης και τάμα του αρχηγού της επανάστασης που έσωσε το νησί στη Ναυμαχία της Μυκάλης, το 1824. Έκτοτε, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος θεωρείται επίσημη τοπική εορτή.

Ο ναός βρίσκεται πάνω στο λόφο του Κάστρου, ο οποίος δεσπόζει στα δυτικά της πόλης του Πυθαγορείου. Οικοδομήθηκε το 1831 ή 1833 με πρωτοβουλία του Λογοθέτη Λυκούργου. Ο ναός ανεγέρθηκε σε ανάμνηση της σωτήριας για το νησί, νίκης των Σαμίων εναντίον του τουρκικού στόλου σε ναυμαχία που έλαβε χώρα στα στενά της Μυκάλης την 5η Αυγούστου 1824, γεγονός που εορτάζεται πανηγυρικά κάθε χρόνο την 6η Αυγούστου.

Ανήκει στον τύπο της βασιλικής με τρούλο. Αρχικά ήταν μονόχωρος με αψίδα, αργότερα όμως επεκτάθηκε προς βορρά και προς νότο με ορθογωνικά προσκτίσματα, ενώ ένα προστώο προστέθηκε στη δυτική πλευρά. Διαθέτει εξαιρετικό μαρμάρινο τέμπλο και άμβωνα των αρχών του 20 ου αι. Είναι κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Αν θα βρίσκεστε στο νησί της Σάμου στις 6 Αυγούστου μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και να απολαύσετε μια εμπειρία μοναδική που μόνο οι Σάμιοι προσφέρουν στους φιλοξενούμενους τους, βαθιά ριζωμένη στην παράδοση τους.

Η εταιρία μας μπορεί να σας παρέχει οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε για τον εορτασμό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και την περιήγηση σας στο υπέροχο νησί της Σάμου, αλλά και να σας εξοπλίσει με το κατάλληλο όχημα που ικανοποιεί τις ανάγκες σας. Η Σάμος σας περιμένει!

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο Blog μας!

Related Posts